Cicle de concerts Música>BCN

Editorial

Un viatge sonor a través de la música

Aquest 2015 hem iniciat una nova aventura de mà de l’Institut de Cultura de Barcelona. Música>BCN, un cicle de concerts que ens portarà de febrer a juny de gira pels centres cívics de la ciutat de Barcelona. Un total de 36 concerts a càrrec de nou formacions d’alumnes de l’escola que convidaran a un viatge sonor des de la música antiga, clàssica i contemporània, al jazz i la música moderna, passant per la música tradicional i el flamenco. 

Però Música>BCN no volem que sigui un cicle de concerts convencional, l’hem ideat amb la voluntat de que sigui un “club de l’escolta”, un cicle de concerts propers i comentats que cada sessió acompanyi al públic a descobrir o redescobrir un estil musical i que proposi sortides per conèixer els equipaments musicals de la ciutat entre altres. Un cicle que per sobre de tot ens agradaria que contagiés del plaer de l’escolta.

A l'igual que passa amb els menjars exòtics, amb la música acostumem a escoltar un estil determinat i ens és difícil assaborir-ne altres als que no estem habituats. Per assaborir millor altres estils, no cal que sapiguem cuinar-los, però si que ens serà de gran ajuda distingir alguns dels seus ingredients i contexts.

Així doncs, a partir de la premissa que és més difícil sentir plaer del que no coneixem, hem dissenyat un guió per a cada concert amb la voluntat d’aportar eines per fer assaborir millor la música a tots els públics, habituats o no a l’estil musical en concret. Desgranem alguns “secrets” i curiositats per despertar l’interès i contextualitzar l’oient, fomentem la interacció, parlem de les litúrgies de la música que de vegades són un fre a qui no està habituat... En definitiva convidem a viure la música per dins, a través dels segles, d’una forma propera i entretinguda.

L’actriu i cantant Mone en la presentació inaugural al primer concert de cada cicle fa una introducció en la que a partir de la imatge del programa descriu molt bé l’ànima del projecte. La imatge del programa són dos cargols de mar. La Mone explica que quan ens acostem un cargol de mar a l’orella no prejutgem el so que sentirem a continuació, simplement ens preparem per a l’escolta i la gaudim. Amb aquesta mateixa actitud, convidem al públic a gaudir d’aquest recorregut per diferents estils musicals, sense prejudicis. Simplement seure, deixar-se acompanyar i obrir-se a les noves sonoritats.

Aquest cicle és una bona oportunitat per donar a conèixer a la ciutat les propostes dels alumnes que s’estan coent a l’escola. A més a més, a través de l’ICUB conjuntament amb l’Escola estem intentant aconseguir el màxim de repercussió a través dels mitjans de comunicació per a ajudar als projectes a tenir la màxima difusió. Creiem que pot tenir continuïtat i sobretot estem contents que el públic estigui content i que es contagiï una mica de la passió que es viu dalt l’escenari.

Aquest primer mes del cicle estem molt satisfets del resultat. Èxit de públic que a més a més, ens ha mostrat la seva satisfacció per la proposta. Moltes preguntes als músics: Perquè els músics de música clàssica aneu habitualment de negre? Quantes hores al dia heu d’estudiar per a tocar així? Com funciona aquest aparell que fa loops? Puc provar? I també interès en quin serà el proper concert. Què ens trobarem? Ai, a mi aquest estil no m’agrada gaire però vindré a veure què m’expliqueu.. Un interès que ens fa pensar que el model funciona i que anem per bon camí.

Comments

Log in to comment.