Concert Fi de Grau de Composició i lliurament del 18è Premi Joan Guinjoan

Publicat el 07/09/2020

La Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori de Barcelona acollirà el Concert final del Títol Superior de Música de l'especialitat de Composició i el lliurament del 18è Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors el pròxim dimarts 29 de setembre. L'ensemble BCN216, sota la direcció d’Ernest Martínez Izquierdo, interpretarà la peça guanyadora Insectarium, una original composició que descriu un univers musical delimitat per l’anàlisi sonor de l’activitat dels insectes i que és obra del guanyador d’aquesta edició, el compositor xilè Camilo Roca.

ATENCIÓ: Reserva d'invitacions gratuïtes (màxim 2 per persona). El dia del concert la taquilla de L'Auditori no emetrà cap entrada.

18è Premi Joan Guinjoan

El jurat d’aquesta divuitena edició del concurs ha estat format per la compositora Raquel García Tomás, i els compositors Bernat VivancosJosep Rio-ParejaFèlix Pastor i Eduard Resina. En aquesta edició s’han presentat 63 obres, de 57 compositores i compositors, procedents de 27 països. La diversa procedència dels participants confirma la ferma projecció internacional que el guardó ha assolit els últims anys i des dels seus inicis.

La Fundació Banc Sabadell col·labora per vuitè any consecutiu amb el premi, un suport que ha contribuït a consolidar el certamen i a incrementar la seva difusió, a més de mantenir la seva dotació econòmica. La missió de la Fundació és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural, així com fomentar el talent i donar-li suport.

L’estrena de l’obra Insectarium, tindrà lloc a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona, el pròxim 29 de setembre, a les 19.30 hores, amb aforament limitat i la incorporació de les màximes mesures de seguretat determinades per les autoritats sanitàries per evitar l’extensió de la pandèmia de la Covid-19. El concert comptarà també amb la interpretació de diferents obres compostes per estudiants de l’ESMUC, que presenten els seus treballs finals del Títol Superior de Música.

Els graduats que enguany estrenen les seves obres en aquest concert són Maria Rosa Pons (Tot comença al final), Arieh Chrem (#4), Marina Ortega (Plastic Vibes), Andreu Diport (Évolutions), Àngel Pérez (La mirada d'un nen), Martina Sabariego (Dasein).

Després de la desaparició del mestre, cada concert i cerimònia de lliurament del premi esdevé un homenatge a Joan Guinjoan. Com és habitual, el grup instrumental BCN216, al qual el compositor va dedicar l’obra que porta el nom del conjunt, serà l’encarregat d’interpretar la composició guanyadora, amb la direcció d’Ernest Martínez-Izquierdo.

 

Camilo Roca Salfate

Camilo Roca Salfate

Camilo Roca

Camilo Roca Salfate (Santiago de Xile, 1995) comença els seus estudis de composició el 2013, a la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile. Va estudiar contrabaix a partir de 2014 i es va graduar el 2017.  En el seu catàleg trobem obres per a diverses agrupacions, tant solistes, com de cambra i orquestrals. El seu treball ha estat reconegut en diferents concursos, nacionals i internacionals, com ara el segon premi del concurs Musical Luis Advis, per l’obra Memorias/Ausencias, per a orquestra, l’any 2018. També ha guanyat el primer premi del 39è Concurs de Joves Compositors Premi Internacional Frederic Mompou, del mateix any, amb l’obra 4 Tiempos, per a violoncel i piano, i, per últim, el primer lloc en el II Concurs de Composició de l’Orquestra Barroca Nuevo Mundo, amb l’obra Tránsitos, per a orquestra barroca. Actualment, a més de la seva dedicació com a compositor, també és intèrpret de contrabaix en diverses agrupacions de jazz xilè.

 

Insectarium

L’obra Insectarium, per a oboè solista i 14 instruments, segons el seu autor, “descriu un univers musical delimitat per l’anàlisi sonor de diferents exemplars del món dels insectes. L’oboè està construït al voltant del denominat aparellament d’un cert tipus d’insecte paràsit (Cotesia marginiventris), mentre que el contingut harmònic neix a partir de l’anàlisi espectral d’un eixam de mosquits asiàtics (Aedes albopictus) que exhibeixen diferents qualitats sonores depenent del sexe del mateix eixam.

 

Un premi en suport de les noves generacions 

Aquest concurs de composició té com a objectius estimular i donar suport a la creació actual entre les noves generacions de compositores i compositors, així com facilitar l’estrena i divulgació de les obres guardonades. La dotació del premi és de 3.000 euros i l’obra guardonada, a part de ser estrenada per ESMUC, té la possibilitat de ser enregistrada i editada en disc per la mateixa Escola.

L’organització també pretén que aquest guardó sigui una empenta per impulsar Catalunya com a promotora de cultura i creació musicals. A més, el premi respon a la necessitat d’establir un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.

             

Més informació:

Programa del concert (Per l'aplicació de les mesures de seguretat i higiene, els programes de mans són en format digital).

Entrada gratuïta amb reserva

Entrevista Camilo Roca. (Arte al límite)

Amb la col·laboració de:

Logo Fundació Banc Sabadell - BCN216

Memorias / Ausencias. Autor: Camilo Roca (Concurs Luis Advis 2018 a Youtube):