Conveni de col·laboració entre la UPC i l’ESMUC

Publicat el 18/09/2020

Aquest curs acadèmic, la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) imparteixen la doble titulació del grau en Matemàtiques i el títol superior de Música, uns estudis que permetran obtenir els dos títols en cinc cursos acadèmics amb un pla d’estudis adaptat. La signatura del conveni de col·laboració va tenir lloc a l’ESMUC, el dijous 17 de setembre, amb els responsables d’aquesta doble titulació que ja és una realitat.

Fotografia dels responsables de les dues institucions i de la doble titulació de Música i Matemàtiques

Fotografia dels responsables de les dues institucions i de la doble titulació de Música i Matemàtiques

El rector de la UPC, Francesc Torres, i la directora general de l’ESMUC, Núria Sempere, han estat els signants d’aquest primer conveni entre les dues institucions i que està pendent d’un acord marc de col·laboració per fer realitat altres possibles iniciatives. L’acte ha comptat amb la participació de les diferents persones que han treballat conjuntament per posar en marxa la doble titulació en pocs mesos.  

Per part de la UPC, també han estat presents Jaume Franc, director de la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) i Miguel Ángel Barja, director del Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS).  Per part de l’ESMUC també han assistit Melissa Mercadal, subdirectora d’Ordenació i planificació acadèmica; Eduard Resina, cap del departament de Teoria, composició i direcció; Adolf Pla, cap del departament de Música clàssica i contemporània (instruments no orquestrals) i David Albet, cap del departament de Música clàssica i contemporània (instruments orquestrals). 

Signatura del conveni entre la UPC i l'ESMUC amb Núria Sempere i Francesc Torres

Signatura del conveni entre la UPC i l'ESMUC
amb Núria Sempere i Francesc Torres

La directora general de l’ESMUC ha destacat que “per a la música en general, que ve d’una formació artesanal, tirar endavant projectes com aquesta doble titulació, acompanyats de la recerca, i en aquest cas de la UPC, empenta l’Escola a desenvolupar més projectes vinculats amb la ciència i la recerca”. Sempere també ha destacat que “analitzar el currículum amb un altre punt de vista és molt positiu perquè facilita que els estudiants adquireixin més competències”.

El rector de la UPC també ha assenyalat que la doble titulació és “un projecte il·lusionant, transversal, que ens acosta a la societat i que reuneix tecnologia/ciència amb música/arts, una via on s’ha de seguir apostant”. Torres ha afegit que “aquesta doble titulació aplana el camí als estudiants que estan interessats en la doble titulació, que sens dubte és una bona elecció”.

Melissa MercadalMiguel Ángel Barja i Jaume Franc han explicat a l’acte com va començar el projecte, amb la idea, les converses entre els diferents participants i com va desenvolupar-se amb il·lusió i molta energia per ambdues parts. Un projecte que ja és una realitat, que té una primera estudiant, Lucía González Rodríguez, pianista, que ha hagut d’aprovar la prova específica de Matemàtiques i les exigents proves d’accés de l’ESMUC per poder inscriure’s. Lucía ha estat l’única persona que ha aprovat els dos exàmens.

            

Doble titulació

La doble titulació Matemàtiques i Música que ofereixen conjuntament a partir d’aquest 21 de setembre, la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la UPC i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) és la primera proposta educativa a Catalunya que permet compaginar ambdós estudis alhora. Neix de la necessitat de disposar d’un doble títol que doni resposta a la demanda d’una part dels estudiants que, fins ara, havien de triar entre una titulació o l’altra. A partir d’ara, la doble titulació de Matemàtiques i Música permetrà obtenir els dos títols en cinc cursos acadèmics a partir d’un pla d’estudis adaptat, amb una càrrega lectiva d’uns 420 crèdits ECTS, en lloc dels 480 que s’han de cursar a les dues titulacions per separat. La proposta és el resultat de la col·laboració entre la UPC i l’ESMUC, que al llarg dels darrers anys han anat detectant vocacions musicals en estudiants de Matemàtiques i viceversa.

                           

Més informació:

Música i matemàtiques