Dichos Diabolos al 'Dimarts Toca ESMUC' amb ‘Noche de siglos’

Publicat el 10/10/2018

El cicle Dimarts Toca ESMUC continua aquest dimarts 16 d’octubre amb el concert que protagonitzarà la formació de graduats Dichos Diabolos i que porta el títol de Noche de siglos, obra dedicada al 400è aniversari de Joan Cererols. L’actuació tindrà lloc a l’Auditori Acadèmic Sala 4 de l’escola, a les 18.15 hores. L’entrada és lliure.

Dichos Diabolos

Dichos Diabolos

Dichos Diabolos deu el seu nom al “Bayle de los dichos diabolos”, una de les Canzone, Sinfonie, Fantasie, Capricci… (1650) d’Andrea Falconiero (Nàpols 1585/6 - Nàpols 1656). És un projecte centrat en la reconstrucció de les tècniques interpretatives de la música del Renaixement i el primer Barroc. Els seus interessos principals són els processos d’orquestració, adaptació i improvisació, en repertoris transicionals o híbrids, amb especial èmfasi en el Seicento italià i espanyol.

El 2016, Dichos Diabolos va ser guanyador del primer premi en la categoria de música de cambra al Concours international de cuivres anciens de Toulouse, organitzat per Les Sacqueboutiers. El 2018 han estat seleccionats per participar a l’IYAP (International Young Artists Presentation) i a l’edició Fringe dels festivals de música antiga a Brugge i Utrecht.
                                     

'Noche de Siglos'

Noche de Siglos

El músic Joan Cererols (Martorell 1618 - Montserrat 1680) va viure un dels moments més convulsos de la història de Catalunya i d'Europa en general. L'any del seu naixement fou marcat per l'inici de la Guerra dels Trenta Anys; tindria poc més de vint quan va esclatar la Guerra dels Segadors. Va ser una època en la qual l'ús del castellà esdevingué l'instrument habitual de la cultura literària i musical a Catalunya. Tot i això, també va ser una de les èpoques de major esplendor de la història de la música catalana: l'intens intercanvi cultural amb França, Gènova, Nàpols i Sicília, a més de l'evident influència dels grans músics de la Capella Reial, van permetre desenvolupar un dels repertoris més apassionants i subtils de la història.

El programa del concert comprèn un recorregut per la vida de Joan Cererols i conté una col·lecció de peces seves però també d'autors amb qui va conviure: músics com Mateo Romero, Carlos Patiño i Gabriel Manalt, entre d'altres.
                                             

Dimarts Toca ESMUC 

Aquest cicle és una nova proposta musical de l’Escola Superior de Música de Catalunya, que tindrà lloc tots els dimarts a partir de les 18.15 hores, i que oferirà una programació regular de concerts, amb la implicació directa del professorat i alumnat dels diferents àmbits acadèmics i formatius del centre.

Els propers concerts del cicle per aquest mes d’octubre són:  Zalba-Simon quintet (jazz, 23 d'octubre) i el Trio Flamenco, el 30 d'octubre.

   

Programa concert dimarts 16 d’octubre:

                                  

Joan Pau Pujol (1570-1626). Amor, cuando yo pienso.

Joan Cererols (1618-1680). Gloria (Missa Martyrium).

Joan Cererols. Son tus bellos ojos.

Sebastián Durón (1660-1716). Vaya pues rompiendo el Ayre.

Bartolomeo de Selma y Salaverde (1595-1638). Canzoni fantasie et correnti (Venècia 1638). Vestiva i colli passeggiato.

Juan Hidalgo (1614-1685). Quedito, pasito.

Pablo Bruna (1611-1679). Tiento 1º tono mano derecha

Mateo Romero (1575-1647). Ay, que me muero de zelós.

Gabriel Manalt. Tiento partido de mano izquierda. 8º tono.

Carlos Patiño (1600-1675). Maria, Mater Dei.

Joan Cererols. Serafín, que con dulce harmonía

                                              

Intèrprets:

                                  

Belén Vaquero, soprano

Emiliano Pérez, corneta i flauta de bec

Cristina Altemir, violí

Laura Agut, sacabutx

Alfonso Barreno, baixó i baixonet

Dimitri Kindynis, viola da gamba

Marc Sumsi, orgue i clavicèmbal

 

Recordatori:

             

Dia: dimarts 16 d'octubre

Hora: 18.15 hroes

Lloc: Auditori Acadèmic Sala 4 de l'ESMUC

Entrada: Lliure

Més informació: Dimarts Toca ESMUC