Taller d’iniciació al shakuhachi

Com a part del segon taller del Kokusai Shakuhachi Keshukan Europa (KSK-Europe), el programa de músiques d’Àsia de l’ESMUC us ofereix l’oportunitat d’apropar-vos durant un matí a les característiques bàsiques d’aquest instrument.

El shakuhachi

El shakuhachi va ser utilitzat antigament pels komuso, un grup de monjos budistes Zen que considerava el so com una via per al seu desenvolupament espiritual. Els komuso practicaven una meditació sonora anomenada Suizen, que ells no consideraven com a música, i dins la qual utilitzaven com a eina el shakuhachi, sota el lema ‘ichi on jobutsu’ (assolir la il·luminació mitjançant el so).

Quan aquest grup va desaparèixer, les organitzacions sonores que conformaven el Suizen es van començar a transmetre com peces musicals. Així va sorgir el repertori anomenat honkyoku.

Avui dia trobem el shakuhachi a musiques diverses que inclouen des de formes clàssiques i tradicionals japoneses fins a música clàssica contemporània occidental, jazz i música new age entre d’altres.

El taller 

Data i hora dissabte 3 de novembre, de 10 h a 13 h.
Lloc ESMUC
Professorat Horacio Curti, Veronique Piron, Jim Franklin i Ramon Humet
Preu €25 (gratuït per membres de la comunitat ESMUC)
Organitzat pel programa de músiques d’Àsia de l’ESMUC juntament amb el KSK-Europe

Mes informació: asian.music.program@esmuc.cat 

Logo 150 anys Espanya Japó

 

 

 

Aquest taller forma part d’un cap de setmana dedicat al shakuhachi (3 i 4 novembre 2018).

El KSK-Europe Workshop Barcelona 2018 és d'interès per qui tingui experiència amb l'instrument, i compta amb els tres principals mestres d’aquest llinatge a Europa: Veronique Piron (França), Jim Franklin (Alemanya) i Horacio Curti (Barcelona). 

Com a cloenda, els tres mestres faran un concert diumenge 4 de novembre a les 13 h al Museu de la Música de Barcelona. Entrada lliure i gratuïta.

 

Fragments del primer taller del KSK-Europe a l’ESMUC (2015) i del concert al MNAC