Connecta’t a l’Antiga!

Connecta't a l'antiga

La música antiga dels nostres dies

Un llaütista de fa uns segles endollat al seu ordinador portàtil. Amb aquest reclam potent i curiós es presenta el nou cicle de concerts Connecta’t a l’Antiga.

Amb l’objectiu de repetir l’èxit del cicle Un cafè amb..., el Departament de Música Antiga emprèn una nova i ambiciosa col·laboració amb el Museu de la Música de Barcelona. Al llarg del quadrimestre podrem gaudir en aquest espai de cinc dissabtes de concert en què diferents conjunts del Departament de Música Antiga de l’Escola ens oferiran una petita representació dels estils que tracta la seva especialitat. El primer concert, i l’únic del qual hem de parlar en passat, va ser dirigit pel professor Lorenzo Coppola el dia 24 de febrer, i estava dedicat a la figura de Haydn, classicisme ple. Els propers dies 10 de març, 7 d’abril i 5 de maig li prendran el relleu, respectivament, Dani Espasa, Alba Roca i Manfredo Kraemer, que dirigiran obres de diferents compositors per a orquestra barroca. Per acabar, el dia 2 de juny, tancaran el cicle les músiques renaixentistes del Consort de violes da gamba, dirigit per Emmanuel Balssa, i el Consort de vents, encapçalat per Lluís Coll.

Fins aquí res d’estrany, un més de tants cicles de concerts... Però reprenguem la imatge de l’inici i pensem en què vol dir això de connectar-se a l’Antiga? Connectar-se a l’Antiga —o més ben dit re-connectar-s’hi— és, en paraules d’en Xavier Blanch, organitzador del cicle, “portar el concepte de música antiga als nostres temps actuals”. Per aconseguir-ho, el projecte es fonamenta en dues grans línies d’actuació: la presència continua a les xarxes socials i l’atracció de nous públics, especialment de gent jove i estudiants de música. La manca d’ensenyaments especialitzats en música antiga al grau professional fa que aquesta sigui una sortida poc coneguda per una gran part dels estudiants. Per això, i en aliança amb les escoles, un cicle com el Connecta’t a l’Antiga esdevé un aparador immillorable per descobrir-la. Precisament per aquest motiu —tot i que els concerts són, per descomptat, oberts a tothom— s’ha posat el focus en el públic jove. Seran concerts curts i dinàmics, amb explicacions que aportaran una informació addicional sobre el que s’està escoltant i sempre enfocats des d’un cert punt d’informalitat que busca afavorir la tan anhelada connexió.   

Però la difusió de la Música Antiga, que s’ha convertit en una de les polítiques més actives del Departament —i per extensió el cicle que ens ocupa— no tan sols passa per donar-la a conèixer a noves bases sinó també per crear un teixit social que la sustenti, en paraules del mateix Xavier Blanch, "un petit univers de coneixement mutu format per músics professionals, investigadors i estudiants, amb la finalitat d’aconseguir fer-la més present". En aquesta mateixa línia, l’any que ve s’inaugurarà un altre cicle, encara en fase de projecció però que ja es pot avançar que vincularà edificis patrimonials i música.

Fa bona pinta, oi? Doncs fora pors i prejudicis i a gaudir de l’Antiga. Connecta-t’hi!

Comments

Log in to comment.