Un instrument per a tots!

Un instrument per a tots!

L'EyeHarp arriba a les sales de concert

La Fundació Phonos en col·laboració amb el Music Technology Group —ambdós de la Universitat Pompeu Fabra— i l'Esmuc ens porten un nou projecte finançat per l'Obra Social la Caixa en el marc del seu programa Art for Change. Aquest programa consisteix a donar suport a col·lectius en situació de vulnerabilitat mitjançant el contacte amb les arts.
Es tracta de MUSA, un projecte que oferirà una opció alternativa als instruments musicals tradicionals pensada per a persones amb problemes motors que els impedeixin tocar-los. De mans de l'investigador Zacharias Vamvakousis neix l'EyeHarp —fruit de la seva tesi doctoral—, una interfície musical controlada pels moviments oculars i del cap. I com si el desenvolupament d'aquesta eina no fos prou filantròpic, Zacharias la posa a disposició de qui la necessiti mitjançant una llicència de Creative Commons,, codi obert i la possibilitat de descàrrega gratuïta.
El projecte preveu una primera fase de formació fins al juny, on se'ls ensenyés als participants a fer servir el nou instrument digital, així com l'elecció d'un repertori per a la seva futura incorporació a un grup que els permeti tocar amb altres estudiants i professionals de la música. Després d'això tindran l'estiu per estudiar i familiaritzar-se amb la interfície, per al setembre començar assajos grupals.
Dos conjunts d'estudiants de l'Esmuc són els elegits per acompanyar els nous músics. D'una banda un acoblament de jazz liderat per Oriol Saña —violinista i professor de la casa— amb qui s'interpretaran estàndards adaptats a les possibilitats dels participants; i de l'altra la Barcelona Laptop Orchestra —dirigida per Josep Maria Comajuncosas—, que compondran peces noves per a l'ocasió. El concert tindrà lloc a l'octubre, però encara no es confirma dia ni lloc, del que sí estem segurs és que serà obert al públic.
Però EyeHarp no acaba aquí. Vamvakousis es troba a la UPF realitzant la seva investigació post-doctoral amb l'instrument incipient encara en els seus plans. Se segueix treballant en l'adaptació de la interfície a les noves exigències que van apareixent per part dels diferents subjectes que aprenen a usar-la, segurament el projecte MUSA possibilitarà molta feina i idees a l'investigador grec. Però no només es convida els que vulguin aprendre a tocar-lo, hi ha una amplitud de mirades que pretén inserir-se en el món de la pedagogia, sonologia o la musicoteràpia, interpel·lant directament els alumnes de l'escola per realitzar treballs de fi de grau o de màster basats o inspirats en tot el que ofereix el desenvolupament d'aquest macro-projecte.
Si vols patrocinar, donar o exercir mecenatge per al desenvolupament del EyeHarp, clica aquí.

Comments

Log in to comment.