Neteja i higiène dels instruments

A308A
El grau de neteja dels instruments i accessoris de l’ESMUC, forma part dels objectius del pla de manteniment del parc d’instruments. 

Neteja general 

L’ESMUC disposa d’un contracte de contracte de serveis de neteja respectuosa amb el medi ambient realitzat per una empresa externa però que no inclou en la definició de tasques, la neteja dels instruments.

Neteja tècnica durant l’inventari 

Durant els períodes d’inventari es realitzen les neteges tècniques de tots els instruments i els accessoris.

Neteja tècnica durant la reparació o restauració

Dins el procés de reparació o restauració d'un intrument s'inclou la neteja completa de l'instrument que molts cops inclou la renovació de vernissos, lacats o elements protectors

Higiene personal

Tot i poder sembla menor, la higiene en l’ús dels instruments musicals és molt important i aspectes com la pols, les mans brutes, la saliva o suros àcids i fins i tot una vestimenta poc apropiada poden produir desperfectes en els instruments que afectarien al seu estat tècnic i estètic.

La higiene personal és molt important per afavorir la conservació de l'instrument ja que una manera de mantenir l'instrument net serà no embrutar-lo. Les mans, la boca, la roba i el cos en general interaccionen molt amb l'instrument i així ha de ser. Rentar-nos les mans bans de tocar la guitarra o raspallar-nos els dents abans de tocar la flauta evitarà l'acumulació de brutícia de tot tipus.

Els acabats de les parts dels instruments prioritzen l'ergonomia o la sonoritat vers la protecció tot i que fustes com el banús o palo santo. La part on posem els dits de la guitarra que anomenem diapasó són escollides per la seva duresa i acumulen un gran desgast produït per les nostres mans i les cordes.

També els procesos d'ajust de l'instrument el desgaten. Les clavilles del piano o de la guitarra també pateixen desgast.

Us deixem un capítol d'eines i consells del Taller del Lutier on parlem d'aquest tema

Neteja i higiene dels instruments de préstec

NetejaHigiene
L'usuari del préstec intern i extern d'instruments de l'ESMUC és responsable del manteniment preventiu bàsic d'instrumentista, d'acord amb la seva tipologia.

Eines i consells 17: Els instruments ben nets, però nosaltres també!

EiC_03
En aquest píndola parlem de la neteja dels instruments de vent.
Accés al audio de la secció.