La innovació musical republicana (Barcelona, 1931-1934)

Publicat el 12/02/2021

L’Escola Superior de Música de Catalunya i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) organitzen la jornada La innovació musical republicana (1931-1934) amb la voluntat de fer explícits els nuclis principals i els mecanismes de la innovació musical a Barcelona entre la proclamació de la Segona República, l’abril de 1931, i els fets del Sis d’Octubre de 1934. La jornada tindrà lloc el 12 de març, de 9.30 a 19 hores.

Innovació musical republicana

La jornada compta amb la coordinació científica del cap de Recerca, Qualitat i Innovació de l’ESMUC, Joaquim Rabaseda, i la professora Anna Costal.

En el període estudiat es van posar les bases de diversos projectes per tal d’impulsar l’avantguarda i la connexió de la ciutat amb artistes internacionals, d’escoltar les reivindicacions feministes, d’assolir l’avenç tecnològic, d’assumir les músiques foranes i de dotar les pròpies de nous significats. 

La jornada permetrà establir un diàleg entre especialistes de diversos àmbits en cinc taules de debat, amb la intenció de bastir noves idees que permetin matisar i ampliar la historiografia actual sobre aquest període, força centrada en el fructífer bienni posterior i en el desastre de la Guerra Civil. 

No es tracta de descriure el retrat d’una època concreta, sinó de localitzar les iniciatives, les institucions i les persones que van creure en les possibilitats d’una ciutat que encetava un període de llibertat creativa.

L’acte comptarà amb les intervencions de Montserrat Madridejos, Tessa Knighton, Josep Borràs, Sara Guatevi, Enric Giné, Jaume Carbonell, Oriol Saña, Leticia Sánchez i David Albet.

Les entrades amb accés lliure per al concert El mestre Demon, pioner del jazz a la Barcelona dels anys trenta, a càrrec d’Oriol Saña i estudiants de jazz de l’ESMUC, a les 18.15 hores, poden reservar-se aquí.

12 de març de 2021, de 9.30 a 19 h

MUHBA Plaça del Rei, sala de Martí l’Humà.
Retransmissió en línia a través del web del MUHBA.

PROGRAMA

Més informació:

Programa de mà

Museu d’Història de Barcelona

Reserva d'entrades concert El mestre Demon, pioner del jazz a la Barcelona dels anys trenta