Massiva representació de l'ESMUC als Premis Alícia de l'Acadèmia Catalana de la Música

Publicat el 12/07/2019

Els Premis Alícia, que atorga l’Acadèmia Catalana de la Música en representació del sector a Catalunya, compta amb un gran nombre de finalistes formats a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Clara Peya, Rosalía, Sílvia Pérez Cruz, Raquel García Tomás, Kebyart Ensemble o Lluc Casares, entre d'altres, opten a ser guardonats com els millors en la primera edició d’aquests premis. Altres graduats i graduades, així com professorat del centre que ha desenvolupat projectes personals o col·lectius fora de l’àmbit de l’escola, apareixen també entre els nominats.

 

Segons Núria Sempere, directora general de l’ESMUC, “el llistat de nominacions que ha fet públic l’Acadèmica Catalana de la Música demostra no només la vàlua dels graduats i graduades de l’escola. També certifica la feina desenvolupada pel centre al llarg dels seus 18 anys de funcionament, i que ens situa com a referent de la música que es fa al país”.

“Interpretant les dades –afegeix Sempere– el sector musical ens està confirmant que el camí traçat per assolir el futur i l'excel·lència és l'encertat”. I això inclou “molts altres graduats i graduades que, tot i no ser citats, també reben el premi de la feina diària; el del seu particular contacte amb escoles de música, orquestres, projectes i col·lectius, que posen el seu petit gra de sorra per millorar la ciutadania a través de la música”.

               

Finalistes amb segell ESMUC

Els Premis Alícia estan classificats en 11 categories: Autoria, Interpretació, Interdisciplina, Talent emergent, Producció discogràfica, Directe, Projecte social, Projecte educatiu, Internacionalització, Periodisme musical i Trajectòria, cadascuna amb quatre finalistes.

Cal destacar que en totes les categories, tret de la de Periodisme musical, apareixen noms d'ex estudiants o persones vinculades a l'Escola entre els nominats.

En la categoria d’Autoria coincideixen com a finalistes les graduades Clara Peya, per Estómac; Raquel García Tomás, per Je suis narcissiste i Rosalía, per El mal querer, projecte gestat a l'Escola i que va presentar com a treball fi de grau.

Sílvia Pérez Cruz i el Quartet Casals, integrat per professorat de l’ESMUC, opten al premi a la millor Interpretació.

En l’apartat Interdisciplina repeteixen Clara Peya per la seva Suite TOC Núm. 6, una producció de Les Impuxibles i la Sala Beckett. i Raquel García Tomàs, per la música de Je suis narcissiste. El Festival Mixtur, també nominat, té com a director un graduat en Composició de l'ESMUC, Oliver Rappaport.

Com a Talent Emergent opten a premi tres propostes sorgides del centre: el grup de graduades Balkan Paradise Orchestra, el quartet de saxos Kebyart Ensemble  i el saxofonista Lluc Casares, que al març va rebre també el premi Enderrock de la crítica al millor disc de jazz.

En la categoria de Producció Discogràfica coincideixen novament Estómac, de Clara Peya i El Mal Querer, de Rosalía, artistes que també opten al millor Directe, junt amb les Rutes de l’Esclavatge de Jordi Savall i el duo format per Sílvia Pérez Cruz i el també graduat Marco Mezquida.

Per la projecció de la seva trajectòria, Rosalía i el Quartet Casals són finalistes en la categoria d’Internacionalització.

Finalment, l'Escola de Música i Centre de les Arts de l’Hospitalet (EMMCA) amb sis membres de professorat de l'ESMUC, entre els quals l'actual directora general, és finalista al millor Projecte Educatiu i al millor Projecte Social. En aquest apartat també està nominat Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, que dirigeix la professora Ester Bonal.

 

Els Premis Alícia

L’objectiu dels Premis Alícia és promocionar, visibilitzar i posar en valor la música produïda dins del territori català i el conjunt de la seva activitat, sense distinció de gèneres o estils. Els guardons s’entregaran anualment a aquells projectes que fomentin els valors creatius, artístics, culturals i socials de la música, a més de tenir l’excel·lència com a element vertebrador i una certa atemporalitat que els posicioni al marge de les dinàmiques del mercat.

Enguany, en la cerimònia de lliurament que tindrà lloc el dia 21 de setembre a l’auditori de l’Atlàntida de Vic, es premiarà la trajectòria del mestre Jordi Savall, com a reconeixement a la seva excel·lència creativa, interpretativa i professional, així com per la seva tasca pedagògica i social.

 

Més informació:

Premis Alícia