29/9/2020 - Concert final de Composició i 18è Premi Internacional Joan Guinjoan

29 setembre 2020, 19:30h

L'Auditori - Sala 2, Oriol Martorell

Programa

Benvinguda: Sra. Núria Sempere, directora general de l'Esmuc.

Lliurament del Premi Joan Guinjoan: Sra. Núria Morán, Fundació Banc Sabadell; Sr. François Guinjoan, Fundació Joan Guinjoan; Sra. Núria Sempere, Esmuc. Recull el premi el Sr. Camilo Roca.

Parlament: Sr. François Guinjoan.

 

Concert

Maria Rosa Pons Tot comença al final
Arieh Chrem #4
Marina Ortega Plastic vibes
Camilo Roca Insectarium (18è Premi Joan Guinjoan)
Andreu Diport Évolutions
Àngel Pérez La mirada d'un nen
Martina Sabariego Dasein

 

Intèrprets

Ensemble BCN216 i estudiants de l'Esmuc

Ernest Martínez Izquierdo, direcció

Oriol Algueró * violí
Andrea Garcia violí
Josep Bracero * viola
Marc Galobardes * violoncel
Álvaro Orcajo contrabaix
Sara Escudero flauta
Alejandro Manito flauta
Eloi Cid oboè
Xavier Castillo * clarinet
Ana Parejo saxo
Daniel Gálvez fagot
Ariane Pérez contrafagot
Pau Martínez trompa
Carmen Llena trompeta
Alejandro Higón trombó tenor
Manuel Juste trombó baix
Daniel Munarriz * percussió
Enric Albiol percussió
César Aparicio arpa
Laura Almiñana acordió
Jordi Masó * piano
Marc Puigpinós piano
Nina Macias oboè solista
Andreu Diport teclats (a l'obra Dasein)

(* Integrants de BCN216)

 

Notes al programa

Aquest Concert Fi de Grau de composició inclou, com cada curs, l’estrena de l’obra guanyadora del Premi Internacional per a Joves Compositors “Joan Guinjoan”, que enguany celebra ja la seva 18a edició. Un premi que no ha parat de donar-nos a conèixer magnífics joves creadors al llarg d’aquestes prop de dues dècades que es ve celebrant, ja fa anys que amb l'inestimable patrocini de la Fundació Banc Sabadell.

Els compositors i compositores que es graduen enguany fan palesos dos aspectes cabdals dels estudis de composició a l’Esmuc. El primer, la cerca d’un treball de qualitat que sempre permet entreveure una excel·lent factura en l’escriptura d’una part substancial de les obres que es generen des d’aquest treball formatiu a l’escola que, lògicament, no és en absolut finalista en la professionalització de cap estudiant, però que assoleix resultats ja molt notables i d’una evident professionalitat. 

L’altre aspecte a remarcar és l’enorme diversitat d’estils, formats i tendències que es poden percebre en tots els concerts de composició de l’escola. Aquesta diversitat respon a un enfocament premeditadament obert a tot format i afinitat creativa en el sí d’aquests estudis.  

Mentre els aspectes referents a la qualitat en la factura de les obres es poden explicar per la tasca i excel·lència del professorat en aquesta disciplina, la diversitat i manca de dogmatisme que demostra el ventall d’obres i els seus plantejaments respon a un fet menys individualitzable i clarament estructural en l’enfocament dels estudis i l’objectiu que es persegueix per part del departament de composició de l’escola. Aquest aspecte, potser menys apreciable des d’altres perspectives, esdevé per a nosaltres un distintiu de gran valor i que respon a una particular manera d’entendre la creació musical per part d’un centre on la diversitat d’estils instrumentals i de llenguatges musicals ha esdevingut marca de la casa des dels seus inicis.  

Encara podríem esmentar un tercer aspecte en el concert de graduació en composició d’aquest any, i és aquesta paritat de compositores i compositors graduands que es copsa en el programa. És certament un fet a celebrar, no només la cada cop més gran participació de dones en el camp de la composició sinó, principalment, la gran qualitat, excel·lents resultats artístics i gran empenta amb què les nostres estudiants fa anys que ens venen obsequiant ja des del començament de l’escola, pel que a aquesta presència que avui celebrem hi podem afegir la celebració que aquesta realitat no respongui a cap fet excepcional en el sí de l’Esmuc. 

Pel que fa a l’obra guanyadora d’aquesta edició del premi Guinjoan, destacar la seva gran qualitat i finesa instrumental, el seu minuciós plantejament formal, com també l’enorme dificultat de la part solista. Una edició on s’hi han presentat un nombre elevat d’obres, i on també hi ha hagut un alt nivell que fa que aquesta obra hagi estat especialment valorada pel jurat del premi. 

Obra difícil, com també algunes de les dels nostres graduats, que afortunadament aniran a càrrec de l’històric conjunt BCN216 sota la batuta d’un dels més destacats especialistes en la direcció de música contemporània del país, l’Ernest Martínez Izquierdo. Una circumstància que, unida al ja esmentat, ens permet presagiar un cop més una magnífica vetllada d’estrenes a l’entorn de l’Esmuc, un centre que des dels seus inicis ha destacat sempre per ser un motor de productivitat i epicentre de creativitat musical del país.

Eduard Resina, cap del Departament de Teoria, Composició i Direcció de l'Esmuc

Notes sobre les obres interpretades (PDF, català)

Notas sobre las obras interpretadas (PDF, castellano)